A legújabb laptop tesztek egy helyen

Toshiba Satellite L500 notebook teszt

Toshiba Satellite L500Együtt a felhők felett - Toshiba Satellite L500 1Q0
Kezdetben nem voltam lelkes. Egy laptop? Lelki szemeim előtt megjelent az az állandóan lemerülő, lelassuló, lefagyó alkalmatosság, amit anno a multicégnél munkavégzés céljára adtak, és több időt töltött az IT osztály barkácsmestereinél, mint a munkaasztalon. A Toshiba azonban rácáfolt előzetes félelmeimre – olyan volt, mint egy jó könyv: nem tudtam letenni.
Megrögzött asztali gép használóként szinte minden érvet fel tudtam sorakoztatni az ellen, hogy valaha is a rácsodálkozáson kívül egy laptopra költöztessem át üzleti és magánügyeimet, hiszen az asztali gép biztos, minden csatlakoztatható hozzá, és különben is ezt szoktam meg. Időnként persze az elektronikai üzletekben eljátszottam a gondolattal: mi lenne, ha mégis – de végső döntésre valahogy sosem szántam el magam. Pedig a feltételek adottak voltak: sok utazás, változó helyen történő munkavégzés, és lehetőség szerint folyamatos online jelenlét. Netbookokat, okostelefonokat nézegettem, de valahogy egyikbe sem tudtam beleszeretni. Ekkor került a kezembe a Toshiba.

A nagy találkozás

Alapvető ellenérv volt a hordozható számítógépekkel szemben – legalábbis számomra – az, hogy nehéz és cipelni kell. Ehhez képes alig tudtam leplezni meglepetésemet, amikor a tesztkészüléket felkapva azt hihetetlenül könnyűnek éreztem. Biztos, hogy benne van a dobozban a gép is? – kérdeztem, de megnyugtattak, hogy igen. Ekkor már a kíváncsiság kezdett felülkerekedni, és elhatároztam, ha törik, ha szakad, én ezt a gépet bevetem az éppen másnaptól kezdődő európai üzleti körutamon.

 

Toshiba Satellite L500


Meglepetésemre a telepítés és a gép testreszabása szinte pillanatok alatt lezajlott, bár lelkiekben több órás beállítgatásra készültem fel. Erre szerencsére nem volt szükség, a géphez mellékelt Windows 7 gyorsan tette a dolgát, kicsomagolás után 5 perccel már a leveleimet olvastam, sőt – elkezdtem felfedezni a készüléket, annak ellenére, hogy közben ezer más dolgom lett volna – de valahogy nem sikerült letenni.

 


Mutatós darab

Sokáig a laptopok meglehetősen egy kaptafára készültek, egyik gyártó ezt módosított benne, másik azt, de az összhatás általában ugyanaz volt: sötét színű téglatest, sötét billentyűzettel – persze nem állítom, hogy tudományosan alátámasztott feltevés, miszerint a számítógép élénk színe inspirálja a munkát, de valahogy az első találkozás óta szívesebben dolgoztam rajta, mint a korábbi asztali számítógépen, amely minden nap unalmas szürkeségével fogadott az irodában.

Arra, hogy ez a gép tényleg jól néz ki, már a repülőtéren jöttem rá, ahol a biztonsági ellenőrzéskor a szokásosnál is alaposabban átnézték azt. Már kezdtem megijedni, hogy a filmekből ismert jelenet szerint hamarosan egy kis szobában találom magam két marcona határőrrel, de végül a security szigorú őre azzal a megjegyzéssel adta vissza gépet, hogy nagyon jól néz ki, hol lehet ilyet vásárolni?

 

Toshiba Satellite L500 1Q0

 


Foglaljuk össze – mit tud?

A pontos időn kívül semmit, Vágó úr – hangzik erre a közismert poén, azonban ez a gép – amellett, hogy a pontos időt is tudja – a mindennapokban kiválóan bevált a rohanós üzleti ügyek intézésére, és az esti, tévénézés közbeni szörfölgetésre is, külön köszönhetően a beépített, meglepően jó minőségű jelátvitelt biztosító kamerának. Külön örömömre szolgált a meglepően bőséges memória (4 GB) – régi laptopomon 512 MB-nyi ramot és a Windows XP-t próbálták egymással összebarátkoztatni, az esetek többségében kevés sikerrel, most azonban ezzel nem volt gond, a 2.1Ghz-es Pentium Dual-Core T4300-as processzorral együtt csendben tette a dolgát a gép, egyetlen lassulást, lefagyást sem tapasztaltam - pedig sok tízezer soros Excel táblákból, videókkal és animációkkal zsúfolt prezentációkból kapott eleget, sokszor egyszerre. De mit is tud ő valójában?

Pentium Dual-Core T4300 (2.10GHz/800 MHz/ 1 Mb), 4GB 1066MHz DDR3 SO-DIMM (2*2GB), 15.6 WXGA (1366x768) TFT, 320GB SATA HDD, Intel GMA 4500, HDMI
Külön díjazást érdemel – legalábbis tőlem –hogy végre volt hely! A 320 GB méretű háttértárolón még az otthonról, unaloműzőnek vitt filmválogatás is bőségesen elfért, nem beszélve a hosszú évek alatt felhalmozott zenei gyűjteményről. A világszerte terjedő 16:9 divatnak köszönhetően a filmnézés – illetve egy külső kártya csatlakoztatása után a televíziózás és majdnem olyan volt, mint az eredeti.

Kritikus helyzetben

A teszt során kritikus pontként határoztam meg a telep élettartamát, hiszen a különböző mutatós irodaházakban zajló tárgyalások, illetve utazás közben nem minden esetben van lehetőség az elektromos hálózatra csatlakozni – ha van is, a konnektorokat általában elfoglalják a korábban érkezők, jómagam pedig nem a pontosságról vagyok híres. Ennek ellenére egyszer sem hagyott cserben – ugyan a berlini repülőtéren már azt hittem egy fontos e-mail megválaszolása közben, hogy lemerül, de nem: hősiesen kitartott. Tapasztalatom szerint intenzív használattal is elfogadható üzemidő érhető el a Satelliteal.

Jól vizsgázott Toshibáék terméke akkor is, amikor sürgősen WIFI hálózatott kellett keresni – régi vállalati notebookom olykor még a 20 méteres távolságon belül lévő hálózattal sem szívesen akart megismerkedni – a tesztkészülék azonban még viszonylag gyenge jelnél is használható kapcsolatot nyújtott. Általánosságban mind a gép sebessége, mind pedig a mindennapi életben való használhatósága maximális elégedettséget nyújtott.

Rossz az, aki rosszra gondol

Sokat gondolkodtam egy olyan összehasonlító táblázaton, ami a Satellite jó és rossz tulajdonságait veti össze egymással, a gond csak az volt, hogy míg a pozitív oldalra szinte minden kedvező dolgot fel lehetett volna írni (nem kifelejtve a HDMI csatlakozót, a kártyaolvasó modult, a kellemes és jól használható ergonómiát, valamint a gép megbízhatóságát) a negatív oldal tulajdonképpen üresen tátongott, hibákra várva – ilyet azonban nemigen sikerült felfedezni

Egyetlen dolog volt talán furcsa – a gépen egy saját gyártású szoftverközpont is telepítve volt, ami faliújságot, és különféle ajánlott szolgáltatásokat kínált, illetve üzeneteket küldött – ezt én úgynevezett „haladó” felhasználóként nem vettem igénybe, de az átlagos, vagy kezdő felhasználóknak valószínűleg nagy segítségét jelent a gép világának megismerésében – egyébként kikapcsolható.

A gép jól vizsgázott, és az európai üzleti megbeszélések is sikeresek voltak – kell ennél több?

A bejegyzés trackback címe:

https://laptop-teszt.blog.hu/api/trackback/id/tr621771251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


Laptop tesztek

Laptop tesztek érthetően magyarul, mindent amit a legújabb notebookokról tudni érdemes

Linkek erre arra

Nincs megjeleníthető elem

Hírek

Nincs megjeleníthető elem

Ajánlott hasznos oldalak

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

laptop statisztika

süti beállítások módosítása